Afrontament psicològic davant la “nova normalitat” – PSIQUECUGAT

La nova situació que afrontem provocada per la pandèmia de la COVID-19, suposa molta incertesa i malestar pels canvis d’estil de vida i la preocupació pel propi benestar, ja que no es tracta només d’una crisi sanitària, sinó també econòmica i social.

Quines són les emocions que podem sentir davant l’afrontament de la nova normalitat?
La por és una emoció adaptativa que ens posa alerta davant una situació desconeguda com la que estem vivint actualment. Quan aquesta por es torna irracional i ens paralitza pot aparèixer l’ansietat i si aquesta perdura en el temps ens pot provocar dificultats en la realització de les activitats diàries. Com ho podem combatre?

  • Cal que ens familiaritzem amb les nostres emocions i que entenguem quina és la seva funció, entenent que davant aquesta situació és normal que les sentim , però cal que les expressem per a que no ens acabin bloquejant.
  • Cal evitar l’aïllament, ens em de comunicar amb aquelles persones de confiança que ens facin sentir tranquils i segurs.
  • Cal posar en marxa estratègies per reduir l’activació física i mental, com poden ser tècniques de respiració, meditació…).
  • Cal que vivim el present, no anticipar-nos a allò que pot venir i que s’escapa de la nostra actuació, no vulguem controlar-ho tot.
  • Cal que aprenguem a aturar aquells pensaments intrusius que apareixen de forma reiterada davant preocupacions i que ens fan augmentar el nostre nivell d’ansietat.
  • Fixació de nous objectius adaptats a la nova situació.
    La tristesa és una altra emoció que podem experimentar com a conseqüència d’ aquesta situació, motivada per una perduda que pot ser emocional, econòmica… Quan no la gestionem adequadament ens pot portar a una situació patològica com és la depressió.
    Què podem fer davant els sentiments de tristesa?
  • Haurem de practicar l’acceptació d’aquesta emoció, és normal que la sentim davant una situació de perduda, l’haurem d’expressar com a tal i compartir-la.
  • La tristesa no ha de fer que perdem de vista les nostres necessitats, ens hem de mirar i escoltar i en conseqüència actuar.
  • Evitem la passivitat i no ens paralitzem davant aquest sentiment, cal que mantinguem rutines saludables que facin que continuem connectats amb el nostre entorn.
  • No practiquem l’evitació davant aquesta emoció.
    Quan no som capaços de gestionar aquestes emocions poden aparèixer la depressió i l’ansietat que necessitaran l’ajuda d’un professional que ens acompanyarà per trobar el motiu d’aparició i el manteniment de cada estat i ens dotarà d’eines per una adequada gestió i per a la seva prevenció.
    Per evitar l’aparició d’aquestes patologies caldrà que afrontem de manera eficaç la nova normalitat i aprofitar la situació com a una oportunitat de creixement que ens ajudarà per poder fer front a noves adversitats.
    A nivell general us detallem algunes estratègies que ens poden ajudar:
  • Entendre i acceptar que la situació actual ha canviat i ajustar les nostres expectatives evitant comparacions amb la forma de vida anterior.
  • Ajustar les nostres expectatives a la situació actual, és normal que tendim a fer comparacions amb allò que fèiem abans, però cal assumir que les coses han canviat i treballar l’acceptació amb normalitat.
  • Ser més flexibles i implantar nous hàbits, alhora que fomentem la creativitat per facilitar el procés d’adaptació.
  • Focalitzar-nos en els aspectes positius que ens ofereix la nova situació.
  • Manteniment dels hàbits saludables que han sorgit d’aquesta situació (compartir més temps amb la família, fomentar més comunicació amb el nostre entorn social, descoberta de nous hobbies..)
  • Adoptar un afrontament actiu davant les conseqüències derivades d’aquesta situació.

ARTICLE ESCRIT PER SONIA ARES, PSICÒLOGA GENERAL SANITÀRIA I DIRECTORA DEL CENTRE PSIQCUGAT DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

Psiquecugat
Adreça: C/Plana de l’hospital 15. Sant Cugat del Vallès
Telèfon: 935 891 437 – 672 794 607
Correu electrònic: hola@psiquecugat.com
Web: www.psiquecugat.com
Instagram

Equip - PsiqueCugat