Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Inauguració del Festival Lumínic

Juny 3, 2023

Dissabte 03 de juny, 2023

Inauguració del Festival Lumínic

  • Hora: 12:00
  • Lloc: Celler modernista
  • Organitza: Ajuntament de Sant Cugat, Lumínic

Inauguració del Festival al Celler Modernista: 3 de juny, a les 12 h. Inauguració de la 4a edició del Lumínic Festival de Fotografia de Sant Cugat del Vallès amb la presència dels tres codirectors i els i les artistes participants. Activitat gratuïta, sense inscripció prèvia.

L’any 1927 Miró afirma el seu desig d’assassinar la pintura, en el sentit de transgredir i traspassar la pintura i obrir-se a altres tècniques i elements. Fugir de la tela i la pintura i afegir nous materials. I nosaltres ens preguntem: i la fotografia? què passa amb la fotografia actual? l’estem assassinant com Miró va voler assassinar la pintura?

Diversos teòrics, entre ells Joan Fontcuberta, han parlat de la mort de la fotografia tal com la coneixíem i ens han parlat de la postfotografia. Però a part de la postfotografia, hi ha molts autors que treballen amb imatges on la idea de modificar la fotografia «tradicional» és present sense quedar sota aquesta etiqueta. La fotografia canvia de paradigma constantment en la seva intersecció amb els avenços tecnològics i les noves maneres de creació, difusió i visualització de la imatge. Per tant, el mitjà evoluciona d’acord amb les exigències dels canals utilitzats per al consum d’oci, informació i desinformació. Amb l’aparició d’internet, els avenços en tecnologies de la imatge i la democratització d’aquestes, s’ha obert un ampli espectre de possibilitats per a la creació fotogràfica i de la imatge en múltiples manifestacions.

En un context en què, citant a Joan Fontcuberta «fem moltes més fotografies de les que després podem mirar», quines maneres existeixen per a economitzar les imatges? té més pes el concepte que la tècnica? existeix alguna imatge original? què significa fer fotografia en una època en la qual tots podem fer-la? és una fotografia una imatge generada amb intel·ligència artificial? quines són les materialitats i els canals pels quals podem visualitzar les imatges?

La present edició del Lumínic Festival arranca amb la idea d’explorar i transitar aquests i altres dubtes que puguin anar apareixent amb les aportacions de les persones participants, qüestionant els límits de la fotografia. Aquesta premissa abraça nombroses vies d’investigació, ja sigui usant noves tecnologies com la intel·ligència artificial, programes de creació en 3D, programes d’edició, entre altres o bé projectes que explorin els límits de l’autoria, la tècnica, la reproductivitat per mitjà de collage, mashup, postproducció analògica o digital, l’arxiu, l’apropiació i totes les variants que puguin incloure’s dins l’ampli concepte que es planteja com a postfotografia.

Amb el suport de Sorea i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Del 3 de juny al 16 de juliol de 2023

Fotografia: Lumínic Festival. Sala expositiva del Centre d’Art Maristany. Detall del Festival Lumínic 2022

Programes relacionatsLumínic. Festival de Fotografia de Sant Cugat

On

Detalles

Fecha:
Juny 3, 2023
X